Свечаност у амбасади РФ поводом Дана браниоца Отаџбине-2024

Дана 20.02.2024. године, председница Друштва Алла Бартошић, на позив амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и изасланика одбране генерал мајора Андреја Киндјакова, присуствовала је пријему поводом Дана браниоца Oтаџбине у амбасади РФ.

Међу гостима у амбасади Русије у Београду је био читав низ високих званица из политичког и друштвеног живота Србије: министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар за рад никола Селаковић и министар спорта Зоран Гајић, начелник Генералштаба Мојсиловић Милан, председник Скупштине Владимир Орлић, министарка здравља Даница Грујичић, председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић, бивши начелник генералштаба Милош Диковић, епископ бачки Иринеј, пензионисани пуковник ПВО Војске Југославије који је командовао јединицом која је током НАТО агресије срушила авион Ф-117 Золтан Дани.

Свечаном пријему су присутствовали и представници Руског Дома на челу с директором Јевгенијем Барановим као и чланови координационог Савета руских сународника.

На почетку пријема, после интонирања химни Русије и Србије, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко је одржао говор и том приликом се захвалио гостима на доласку и између осталог рекао да је Русија недавно подржала последњи захтев Србије за одржавање ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији након укидања динара, те да је подршка Србији око територијалног интегритета један од најважнијих политичких ставова Русије као сталне чланице Савета безбедности.

Дан браниоца Отаџбине у Русији се обележава 23. фебруара као дан војничке славе а прослављајуе га не само они који су служили или служе у Оружаним снагама Русије, већ се он сматра неформалним народним празником свих мушкараца и има масовни карактер.

Свечаном пријему су присутствовали представници Координационог Савета руских сународника. 

Фото

 

 
Joomla Extensions