О нама

 

Лична карта удружења!

[widgetkit id=2]

Оснивање!

Друштво српско-руског пријатељства је основано 03.06.2005.године усвајањем статута на оснивачкој скупштини удружења. Скупштина је одржана у свечаној сали гимназије "Светозар Марковић" у Суботици. Иницијатор оснивања је био професор руског језика Перо Калаба који, на жалост, није више међу живима.
Прве године рада Друштва су обележиле многе тешкоће изазване првенствено зато што није имало своје просторије и сталну адресу и слабим материјалним положајем. Захваљујући великом ентузијазму појединаца удружење је опстало и уз разумевање челника општине и подршку амбасадора Русије Александра Конузина, 2010.године дошло до својих просторија у новој суботичкој општини. Исте године удружење је добило име "Св. Александар Невски" по великом борцу за независност Русије Александру Невском, који је после своје смрти врло брзо канонизован од цркве и проглашен свецем.

После пререгистрације, крајем маја 2020., Друштво добија коначан назив - "Александар Невски".

Циљеви и задаци!

Циљеви удружења су афирмација и неговање духовних,културних,научних и других видова сарадње између српског и руског народа, имајући у виду културно-историјску целовитост ова два народа у историјском континуитету, полазећи од тога да између њих постоје вековне историјске,цивилизацијске, и културне везе базиране на истородној словенској припадности,православљу и блискости језика.

Задаци су:
-систематски радити на међусобном упознавању српског и руског народа,што ће се учинити путем учења језика,развијања свестране сарадње у области науке, културе,уметности,спорта и привреде; организовања научних,уметничких и других скупова,
-организовати сами или у заједници са другим организацијама скупове и друге облике манифестација у циљу реализације основних циљева удружења,
-предузимати активности у правцу побољшања међусобног информисања
и подстицања привредне сарадње између двеју земаља,
-у свом раду удружење ће се борити против свих видова расне,националне
и верске искључивости и мржње.

Назив и седиште!

Пун назив удружења је:
Друштво српско-руског пријатељства "Александар Невски"-Суботица
Седиште удружења је:
Суботица, Бранислава Нушића бр.2/6

Радно време!

- Уторак:  18:00 - 20:00 ч.

 

 

Локација удружења!


Прикажи Друштво српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" на већој мапи!