Руски уметници у Суботици

У септембру је у Суботици одржан 21. Међународни фестивал позоришта за децу, а на фестивалу су узели учешће  и режисери и глумци из Волгоградске и Ивановске области. Госте смо примили у нашем удружењу и у пријатној атмосфери их упознали са активностима Друштва и констатовали да постоји обострана жеља за сарадњом па су гости том приликом постали и наши нови чланови. У току трајања фестивала Градска управа је организовала посету градској већници и пријем за уметнике.
У договору са гостима и управом Грађевинског факултета наши чланови и руски уметници посадили су дрвеће ("Алеју пријатељства") у дворишту Грађевинског факултета.

Галерија

[widgetkit id=26]

--------------------------------------------------------------------

[widgetkit id=27]


Славни руски режисер постао наш члан

Филмски фестивалУ току конференције за штампу на 20-ом филмском фестивалу "Палић 2013", славни руски и европски режисер Никита Михалков приступио је нашем удружењу. Претходно је познати режисер веома топло говорио о историјским и духовним везама наших народа као и о својој жељи да поред великих обавеза у Русији дође овде на Палић и прими признање од организатора, награду "Александар Лифка".
Утиск наших чланова и свих присутних на конференцуји је био да му је велика жеља била и да нам каже ове топле речи о нашим везама. На питање потпредседника нашег друштва проф. Јелене Ветро да ли жели да приступи нашем удружењу, славни Рус је одговорио да је он већ члан друштва руско-српског пријатељства.
Након завршетка конференције за штампу, Никита Михалков је потписао приступницу и примио чланску карту нашег удружења. На самом свечаном отварању фестивала непосредно после конференције, Михалков је поново веома надахнуто говорио о својој жељи да посети Србију, њене манастире и Палићки фестивал.

[widgetkit id=17]


Одлазак амбасадора

АмбасадорЗбог истека мандата, амбасадор Русије Александар Васиљевич Конузин одлази
из наше земље.Тим поводом је 13. септембра у амбасади Русије организована
опроштајна вечера на коју су биле позване најистакнутије личности из
политичког и јавног живота Србије.Међу гостима је била и делегација из
нашег удружења са председником др Дејаном Глиговићем на челу.

[widgetkit id=19]


Пријем у амбасади поводом Дана Русије

dan rusije

Поводом Дана државности Руске Федрације, амбасада Руске Федерације у Београду је 07.06.2012 г. организовала пријем за све званице из јавног, друштвено-политичког, привредног, културног живота Србије. Пријему је присуствовала и трочлана делегација Друштва српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" из Суботице на челу са председником друштва г-дином др. Дејаном Глиговићем. Његова екселенција Амбасадор Руске Федерације у Србији г-дин Александар Конузин  је том приликом изразио наду и очекивање  да ће се чврсте везе између наших народа и држава  као део наше заједничке историје  у будућности још више продубљивати и унапређивати.