Дан победе 2012

001

Као и сваке године, поштујући традицију, Друштво српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" обележава велики празник 09 Мај-"Дан победе". Тог дана 1945 године потписан је акт о капитулацији Немачке па се тај датум обележава као формални завршетак другог светског рата. Као што је познато, највећи допринос у победи над фашизмом дао је Совјетски Савез

који је у том рату изгубио око 27 милиона људи. То објашњава зашто су људи у Русији тако осетљиви када неко тај допринос умањује или покушава да фалсификује историју ширећи неистине и зашто је то данас главни празник Русије. Велику помоћ у ослобађању Европе од тог зла дао је и наш народ у оквиру тадашње Југославије. Оружани отпор фашизму даван је од самог почетка и током целог рата. Од краја септембра 1944 године у ослобађању Србије заједнички учествују Југословенске и Совјетске трупе. У тим борбама осим наших изгинуло је и много црвеноармејаца, између осталог и за време ослобађања Суботице.
Тим поводом 09 маја 2012 године, у оквиру обележавања Дана победе, положени
су венци и цвеће на споменик палих бораца на Тргу Жртава фашизма и на споменик
погинулих војника Црвене армије на гробљу у Дудовој шуми. У томе су учествовале
делегације: Амбасадa Русије, Савез бораца Суботице, Центар "Тито", Савез инвалида рата, Социјалистичка партија Србије, Буњевачко коло, делегација општине Суботица и Друштво српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски".
У оквиру рецитала учествовали су ученици гимназије "Светозар Марковић" и
ратни ветеран Михајло Кмезић.