Дан Русије у амбасади Руске Федерације

Дана 14.06.2023. године, у руској амбасади у Србији организован је пријем поводом државног празника Дана Русије, установљеног у част усвајања декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике - 12. јуна 1990. године.

Домаћин пријема, амбасадор Александар Боцан-Харченко дочекао је бројне госте, међу којима и председника Србије Александра Вучића, министра спољних послова Ивицу Дачића, министарку енергетике Дубравку Ђедовић, министарку правде Мају Поповић, заменика начелника генералштаба ВЈ Петра Цветковића.

"За нас је поштовање националног интереса Републике Србије најбоља шанса и најбоља опција за развој билатералних односа", истакао је Боцан-Харченко. Он је додао да без обзира на оно што се може чути свакога дана, не постоји ниједна назнака за промену става Србије према Русији, да неће бити признања тзв. Косова и да нема промене сарадње са Русијом.

"Ми смо свесни да се Србија не придружује санкцијама против Русије што ствара прилику да идемо даље. Не могу да кажем да је за Србију то лако будући да се налази у окружењу земаља које су увеле санкције, али без обзира на то има успеха и корака унапред, а биће их и више", оценио је Боцан-Харченко.

Говорећи о односу између Београда и Москве, амбасадор је истакао да је најважније да постоји поверење и циљ, као и заједнички интереси који одговарају националном интересу и Србије и Русије у смислу развоја односа и јачања духовних, историјских, културних веза али и привреде. Амбасадор Русије је истакао да је јединство руског народа сада од пресудног значаја због дешавања поводом специјалне војне операције а да би нови међународни ред коме теже требало да представља "суверену једнакост или једнаки суверенитет свих држава", поштовање и уважавање вредности и безбедности сваког народа на глобалном нивоу.

Пријему је присуствовала и председница нашег Друштва (које је уједно и члан Координационог Савета руских сународника) Алла Бартошић.

Галерија

            

 

 

Joomla Extensions