"Пауза за филм"

Дана 06.11.2021. године, у просторијама Фондације за културно стваралаштво младих "Данило Киш", суботичкој публици представљен је Омладински филмски фестивал "Пауза за филм" из Санкт Петербурга.

Гледаоци су видели 10 краткометражних филмова са овог фестивала.

Представљање овог фестивала омогућио је Руски центар за науку и културу "Руски дом" из Београда у сарадњи са Друштвом српско-руског пријатељства "Александар Невски" и Фондацијом "Данило Киш" из Суботице.

Филмски фестивал је један од праваца деловања велике организације из Санкт-Петерсбурга "Мост генерација" коју предводи генерални директор Јекатерина Јефимова. Она је публику упознала са концептом фестивала, његовом историјом и кратким информацијама о филмовима који су укључени у европски програм.

Омладински фестивал краткометражног филма "Пауза за филм" посвећен је тематици Другог светског рата. Дешавања од пре више од 70 година испричана су из угла савремених младих људи. Учесници такмичарског программа фестивала су студенти факултета филмске уметности, независни редитељи (до 35 година) и аматери за које су предвиђене посебне номинације.

Јекатерина Јефимова се у име "Моста генерација" захвалила Граду Суботици, Фондацији за омладинску културу и стваралаштво "Данило Киш" и Друштву српско-руског пријатељства "Александар Невски" на прилици да се представе нашој публици, а посебно се захвалила Алли Бартошић која је превела филмове на српски језик.

Такође, исказана је и жеља за организовањем учешћа нашег града у наредном фестивалу чиме би се филмски живот Суботице обогатио још једним занимљивим фестивалом. Из разговора које смо водили и после пројекција, сазнали смо доста о "Мосту генерација", организацији веома занимљивој по концепту и великој по могућностима.

Основни правци деловања су дефинисани програмским целинама: "Научни и друштвени лектори" (стари и млади научници у дијалогу), "Пауза за рат", "Пауза за квест" (игре, квизови), "Филмски фестивал" (лекторији, продукција), "На нишану" (рад са адолесцентима), "Сунце у теби" (палијативна помоћ деци)–једном речју изузетно интересантне и неопходне активности у савременом друштву.

За наше Друштво ово је веома интересантно и инспиративно искуство које су нам донели Јекатерина Јефимова и њена екипа из Петербурга.

Фото

 

 
Joomla Extensions