Историчари из Курска у посети нашем Друштву

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Просечна оцена: 4.90 (5 гласова)

Дана 27.03.2017. наше Друштво су посетили историчари са Курског државног универзитета-Факултета за историју. Групу професора и студената постдипломаца предводила је проф. др Конорева Ирина Александровна а у наше Друштво су дошли у пратњи проф. Јелене Ветро која је са њима тог дана посетила Руско гробље и Историјски архив у Суботици.

 

Циљ доласка историчара из Курска је проучавање извора података о кретању руских избеглица током Октобарске револуције и после, као и података о совјетским војницима од којих су многи након победничког наступања совјетских армија крајем 2. светског рата остали на гробљима у Сомбору, Суботици, Београду, Јагодини…

Поред радно успешног боравка у Београду, драги гости су били пријатно изненађени понуђеним изворима историјске грађе у тој области које је већ обрађивала г-ђа Татјана Сегедичев из Историјског архива Суботица. Татјана Сегединчев је већ држала предавања у нашем Друштву о културном и привредном доприносу руских емиграната између два светска рата у Суботици а сада је јасно да чување тих традиција и даље остаје као један од главних циљева нашег Друштва.

Састанку са гостима поред председника Друштва и председника УО Друштва, присуствовало је и неколико чланова „Невског“ а разговор и атмосфера у којој смо се дружили је незаборавна и потврдила је обострану заинтересованост за зближавањем, сарадњом у области културе, посетама и сл. Размењени су мејлови а сви гости су постали почасни чланови нашег Друштва тако да су поред амбасдаора Конузина, амбасадора Чепурина, славног Никите Михалкова и других, наши чланови постали и деканица Факултета за историју Курског државног универзитета проф. др Конорева Ирина Александровна и њени сарадници.
Сви присутни се искрено надају да ће бити још прилика за сусрет са драгим гостима из Курска.

Галерија

 

Додај коментар


Сигурносни код
Освежи

Видео

Временска прогноза

Посећеност

Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Укупно
26
923
4671
31137
1994637

Нађи нас на Фејсбуку