Делегација грађевинско-архитектонског факултета града Курска у посети нашем Друштву

20. априла у краткој посети нашем Друштву била је група универзитетских професора и истрживача са Југо-западног државног архитектонско-грађевинског факултета града Курска коју је предводила проф. др Екатерина Пахомова. Поред Екатерине Пахомове наше гошће су биле и проф. др Наталија Бредихина, декан и проф. др Наталија Семичева, шеф катедре за грејање и климатизацију. Оне су такође коаутори стручног рада о испитивању карактеристика грађевинских материјала "X" (икс) зрацима презентованог 21. априла на овој конфернцији.

Наше гошће су поред свог стручног рада на овој међународној конференцији коју је уз активно учешће и кооординацију нашег председника УО Друштва Голуба Карамана организовао Грађевински факултет Суботица, одржале и презентацију града Курска и Архитектонско-грађевинског факултета из тог града. Овим је започета  реализација споразума са Новосадским униврезитетом о научно-техничкој сарадњи, договорена прошле године у Руском дому. Наиме, на форуму 2016.године организованом у Руском дому, наши представници успоставили су контакт са курском делегацијом уочивши више истих циљева и обострани интерес у повезивању.

У преподневним часовима гости су у пратњи наших чланова посетили Градску кућу и упознали се са историјом и лепотама ове грађевине а потом су разгледали и делове центра града и показали велико дивљење сецесијским зградама Суботице уз задовољство што им је контакт са нашим градом а пре тога кратак боравак у Новом Саду, Београду и Нишу протекао у пријатним познанствима и по лепом времену. Иако веома уморне од путовања, наше гошће су се радо одазвале позиву да посете наше Друштво и упознају се са нашим радом.


У просторијама Друштва наше госте су дочекали чланови УО Друштва на челу са професорицом Јеленом Ветро која је госте упознала са радом Друштва, посебно у области литературе и историје што је гостима било веома интересантно и пријатно изненађење а потом је проф. др Екатерина Пахомова кроз једно веома интересантно излагање о Курску и курској области упознала наше чланове о привредној и културној снази и потенцијалима Курске области, од енергетике до културе, фестивала, обичаја... Разговор је текао у врло пријатној атмосфери а гошће су такође пожелеле да постану чланови нашег Друшртва што им је са задовољством удовољено. Општи утисак свих присутних био је да је ово само почетак пријатељства и сарадње и да су велике могућности сарадње нашег града и Курска у области архитектуре, грађевинарства, заштите околине и сл., али и у области културе, уметности, туризма...


Посета ових гостију ставила нас је пред озбиљне задатке на планирању даље сарадње у више области а прво што је договорено је видео комуникација где би се продужило наше дружење и комуникација са нашим драгим гостима и започели разговори о заједничким плановима у областима које нас зближавају и продубљују наше пријатељство и сарадњу.

Галерија

 

Joomla Extensions