16. Регионална конференција руских сународника из земаља Европе

09. и 10. децембра 2023. године, у Руском дому у Београду, одржана је 16. Регионална конференција "Историјско памћење, руски језик и култура – основе идентитета руске дијаспоре у земљама Европе". Догађају су присуствовали представници државних Координационих савета руских сународника, чланови Регионалног и Светског Координационог савета руских сународника (међу њима и председница нашег друштва Алла Бартошић) и представници руских заједница из 34 европске земље.

У раду конференције учествовао је руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков. Делегатима су се поздравним говором обратили амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, сенаторка Руске Федерације Јелена Афанасјева, старешина Руске цркве Свете Тројице у Београду Виталиј Тарасјев, директор Руског дома Јевгениј Баранов и први заменик председника Комитета за
спољне односе Санкт Петербурга Сергеј Марков.

Добродошлицу учесницима пожелео је и заменик председника Владине комисије за питања сународника у иностранству, заменик министра иностраних послова Руске Федерације Михаил Галузин. Он је том приликом истакао да је Европа дом великог броја неравнодушних људи који уважавају везе са Русијом, њеним богатим културним наслеђем, чврстим и јасним ставом о очувању традиционалних моралних и породичних вредности.

Учесници конференције имали су прилике да разговарају о раду организација руских сународника, размене искуства у спровођењу културних и друштвених иницијатива и изнесу планове за наредни период. У то се укључују и одлуке донете на Светској тематској конференцији "Јачање традиционалних духовних и моралних вредности – кључ јединства руских сународника" одржаној новембра ове године у Москви. Констатован је висок значај манифестација које руска дијаспора одржава у циљу очувања историјског памћења и културног идентитета сународника. Делегати су поздравили одлуку да 2024. година у Русији буде "Годином породице".

Учесници конференције изразили су забринутост због раста русофобије и угрожавања права говорника руског језика у низу западних земаља. С тим у вези је договорено да се интензивирају активности на пољу људских права руских сународника и да се настави са реализацијом пројеката усмерених на промоцију руског језика и културе у земљама њиховог боравка.

Фото

 

 
Joomla Extensions