Књижевно вече - поезија у рату

Дана 14.05.2024.године, у просторијама Друштва српско-руског пријатељства "Александар Невски", одржано је веома интересантно књижевно вече посвећено поетама који су лично учествовали у борбама против фашистичке Немачке а били су и дописници разних новина.

Живо и занимљиво предавање је одржала Аљона Подљесних, доктор филолошких наука. Предавање се звало "Поезија је такође ратовала".

Слушаоци су сазнали о стваралаштву најпознатијих и најзначајнијих песника тог периода, о историји објављивања многих познатих песама ратног доба. Слушаоци су чули песму Константина Симонова "Чекај ме" на српском језику, песму Алексеја Суркова "Бьется в тесной печурке огонь", сазнали су о стваралаштву Александра Твардовског и његовој поеми "Василије Ћоркин". Предавач је приказала фотографије наведених песника као и део представе "Василије Ћоркин".

Вече је завршено уз једну од најпознатијих песама Василија Лебедева-Кумаћа "Свяшенная война", коју су извели чланови хора нашег Друштва. Предавање је одржано на руском и на српском језику.

Предавања Аљоне Подљесних су увек веома стручна и интересантна, тако да жељно чекамо и друге књижевне вечери на којима ће Аљона упознати чланове и госте Друштва са руском књижевношћу.

Галерија

 
Joomla Extensions